Meta haastaa ChatGPT:n uudella virtuaaliavustajallaan

Meta otti ison askeleen tekoälyn maailmassa esittelemällä oman virtuaaliavustajansa, joka tulee kilpailemaan suoraan OpenAI:n ChatGPT:n kanssa. Meta AI -nimellä kulkeva avustaja on varustettu yhtiön kehittämällä laajalla kielimallilla, Llama 2:lla. Meta AI ei ainoastaan kykene käymään keskusteluja, vaan se pystyy myös luomaan kuvia tekstikomennosta, hyödyntäen uutta kuvageneraattoria nimeltä Emu. Tämä työkalu on koulutettu 1,1 miljardin valokuvan ja tekstin yhdistelmällä, sisältäen esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa jaettuja kuvia ja kuvatekstejä.

Meta AI: Uuden sukupolven avustaja

Meta AI tulee aluksi saataville vain rajoitetulle käyttäjäryhmälle Yhdysvalloissa Facebook Messengerin, Instagramin ja WhatsAppin kautta. Avustajalta voi kysellä neuvoja ja vinkkejä monenlaisiin ongelmiin. Avustaja voidaan myös lisätä ryhmäkeskusteluihin auttamaan erilaisissa tehtävissä, kuten matkasuunnitelmien tekemisessä. Lisäksi avustaja tulee olemaan käytettävissä ääniohjauksella uusien Ray-Ban Meta -älylasien kautta, jotka Meta aikoo julkaista myöhemmin tänä vuonna Yhdysvaltain markkinoille.

Generatiivinen AI ja Metan uudet tuotteet

Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ilmoitti Meta AI:sta tapahtumassa, joka oli täynnä muitakin generatiivisen tekoälyn uutuuksia. Yhtiön muita uusia AI-julkaisuja ovat kaksi tekoälytyökalua valokuvien muokkaamiseen, jotka tulevat Instagram-käyttäjien saataville loppusyksystä. Backdrop-nimisen työkalun avulla käyttäjä voi vaihtaa valokuvan taustan tekstikomennon avulla generoiduksi taustaksi. Toinen työkalu, nimeltään Restyle, käyttää generatiivista AI:ta kuvanmuokkaukseen täysin kustomoidun ja yksilöllisen filtterin tapaan.

Meta ei ole vielä määritellyt tarkkaa julkaisupäivämäärää kuvankäsittelytyökaluilleen. Yhtiö kuitenkin ilmoittaa, että AI-generoidun kuvamateriaalin erottamiseksi todellisista valokuvista Meta AI:ssa, Backdropissa tai Restylessä luotu kuvamateriaali tulee sisältämään jonkinlaisen toistaiseksi määrittelemättömän ”vesileiman”.

Haluatko oppia hyödyntämään tekoälyä omassa työssäsi?

Mentorsprintistä löydät suuren valikoiman videoita, joiden avulla voit oppia käyttämään tämän hetken suosituimpia tekoälytyökaluja.

Opi käyttämään mm. seuraavia palveluita: ChatGPT, Midjourney, Runway, Elevenlabs, BandLab ja HeyGen.

Koodilla KOKEILE30 saat ensimmäiset 30 päivää hintaan 9,90€.

Julkkisten chatbotit ja Llama 2

Meta ilmoitti myös noin 30 julkkikseen perustuvasta chatbot-kokoelmasta, joihin kuuluvat mm. tennistähti Naomi Osaka ja entinen jalkapalloilija Tom Brady. Nämä AI-jäljitelmät ovat saatavilla betaversiona Facebook Messengerissä, Instagramissa ja WhatsAppissa. Chatbotit perustuvat tunnettuihin henkilöihin vaikka niille on annettu omat keksityt nimensä, ja keskittyvät tiettyihin teemoihin: Paris Hilton mysteerien ratkojana, Snoop Dogg Dungeon Masterina ja tubettaja Mr. Beast ”isoveljenä, joka kiusoittelee sinua – koska välittää.”

Julkkisten chatbotit on myös rakennettu Llama 2:n päälle. Meta ilmoittaa, että niiden rakentamiseen käytetyt työkalut tulevat tulevaisuudessa saataville Meta-käyttäjille ja yrityksille omien kustomoitujen versioidensa tekemiseen.

Avoin lähdekoodi ja AI:n tulevaisuus

Omien AI-tuotteiden rakentaminen avoimen lähdekoodin koneoppimismalleihin perustuen erottaa Metan kilpailijoista, sillä esimerkiksi Google ja OpenAI pitävät viimeisimmät AI-mallinsa yrityssalaisuuksina.

Meta julkaisi ensimmäisen Llama-mallin kaikkien saataville helmikuussa ja julkaisi tehokkaamman Llama 2:n jo heinäkuussa. Malleja on ladattu tähän mennessä yhteensä 30 miljoonaa kertaa.

Metan uusimmat AI-uutiset ovat osoitus siitä, että Meta pyrkii pysymään tekoälyn kehityksen kärjessä. Uusi virtuaaliavustaja ja kuvageneraattori, julkkisten chatbotit sekä valokuvien muokkaustyökalut ovat merkkejä siitä, että yritys pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen entistä personoidumpia digitaalisia kokemuksia.

Scroll to Top